27/12/09

Motor de les organitzacions: les TIC? No sense la Gestió de la Informació!

Han passat uns mesos des que vaig acabar l'assignatura de Fonaments tecnològics i m'agradaria donar en aquest bloc un enfocament més global de la pretesa Societat de la Informació i el Coneixement ... per aquest motiu, he canviat el nom del bloc per un de més ampli amb voluntat de reflexionar sobre la SIC.

Per començar voldria comentar àmbits sovint oblidats entorn de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), sense els quals aquestes no poden prosperar, ni ens poden proporcionar els beneficis que ens aporten.

Parlo, per exemple, de la Gestió de la Informació, que es troba en l'àmbit de competències dels professionals de la Documentació o Infonomistes i aspecte clau en les organitzacions dedicades a I+D, com ens recorda
El documentalista enredado a l'article publicat el passat 16 de gener amb títol "¿Qué papel puede jugar el centro de documentación en la Vigilancia Tecnológica?"

I si en les organitzacions dedicades a la recerca, innovació i al desenvolupament la Gestió d'Informació és bàsica per treure avantatges a les TIC, no ho és menys en qualsevol organització d'avui dia que treballi amb una gran quantitat de dades ... Així, cal considerar el perfil del documentalista, no només per a la gestió de continguts o de documents, sinó de tot allò que pot transformar-se en coneixement per a l'organització.

D'altra banda, el saber fer en Vigilància Tecnològica, és fonamental en l'aplicació d'eines per a la recuperació d'informació...
Em preocupa l'oblit d'aquests factors per part d'algunes organitzacions que ignoren els coneixements necessaris del personal preparat per coordinar i organitzar la informació per tal que pugui ser fàcilment recuperada, utilitzada, desada i, quan s'escau, difosa. Cal recordar que hi ha un conjunt de professionals procedents de diverses disciplines vinculades amb la informació i el coneixement, que hi tenen molt a dir en com la informació és tractada.

Crec que ja és hora que la nostra societat aprengui que la innovació no ve donada directament per la tecnologia!

Confio que aquest post serveixi per aportar una mica més de coneixement i llum, per al bé de les organitzacions.