27/4/09

El Dia Mundial de la Propietat Intel·lectual i la polèmica dels drets


El diumenge 26 d'abril, l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lecutal (OMPI), membre de Nacions Unides, celebrà el Dia Mundial de la Propietat Intel·lectual (vegeu més informació de la seva història al web del Ministeri de Cultura a: http://www.mcu.es/MC/2008/PI2008/DiaMundial.html)

Amb motiu d'aquesta commemoració, la presentadora del programa Via Lliure de RAC1, Marta Cailà, entrevistà Ramon Muntaner, delegat general de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) de l'àrea Mediterrània. La qüestió principal que va plantejar la locutora és de quina manera es plantegen els drets d'autor, en una era en què s'accepta la compartició de continguts per a moltes activitats.

En Ramon Muntaner va fer esment de qüestions morals i no només econòmiques entre les raons que empenyen els creadors a associar-se, així com del seu reclam de llibertat. També va comentar que el nombre de socis cada dia augmenta més.

Ara que estem tractant el tema del copyright a l'assignatura, pot ser un referent de contrast per reflexionar sobre el tema, més enllà de l'entorn del programari. Crec que una de les solucions podria passar per trobar noves vies de remuneració per als autors, però el que és més difícil de controlar són les finalitats negatives que pot acabar tenint la creació... el debat està servit.

Us podeu descarregar l'entrevista al web el programa del
Via lliure. Un cop al web, correspon a l’arxiu de les 11h, comença a partir dels 26’50’’ i té una duració aproximada de 12 minuts.