5/4/09

Predicció d’augment de Malware en temps de crisi


En relació amb els temes de seguretat, voldria comentar una notícia publicada el 8 de març amb títol “El desplome de la economía aumentará las amenazas de Malware” al diari electrònic La Flecha

Segons aquesta notícia, McAffee prediu un augment de Malware a conseqüència de la crisi econòmica. En primer lloc, aclarir per qui no ho sàpiga, que el mot ‘Malware’ (malicious software), és un terme tècnic dels informàtics per definir el que anomenem de forma quotidiana ‘virus informàtic’, vegeu a
‘Malware’ a Wikipedia.

L’informe per al 2009 pronostica que els timadors, tot aprofitant la desviació de l’atenció cap a la crisi financera, realitzaran “falsos serveis de transaccions financeres, falses firmes d'inversió i falsos serveis legals”.

Pel que fa a les transaccions financeres, esmenta arxius binaris d'ús únic amb amenaces que dificulten que les víctimes descriguin els seus agressors. Aquests arxius poden estar en qualsevol idioma.

M’ha sorprès saber que el malware pot afectar també a d’altres formats i dispositius. Així, els atacs també poden anar adreçats a les memòries flash i als dispositius USB que s'usen en càmeres, marcs de fotos digitals i altres aparells electrònics, bo i aprofitant l'escassa regulació existent en aquest tipus d'emmagatzematge.

També creu que continuarà la tendència en l'ús del malware clandestí per a la venda de programari que pot ser erroni o fraudulent.

I per al 2009, planteja un canvi en el paper de les organitzacions que treballaran juntament amb proveïdors de serveis d'Internet (ISP) i entitats globals d'Internet com ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), per donar a conèixer els ciberdelinqüents i impedir-ne els seus accessos a la xarxa i a infraestructures de sistemes.