29/3/09

Criptografia i privacitat a la xarxa

Tot fent cerques, he trobat el següent bloc que tracta aspectes relatius al primer mòdul de l'assignatura:
Kriptópolis - Criptografia, privacidad y seguridad en Internet.
http://www.kriptopolis.org/

M’ha cridat l’atenció el text ‘Si no pueden, "googleen"’, respecte al monopoli de Google, i al possible mercadeig amb el seu correu i a la manca de privacitat de les dades. D’altra banda, crec que una altra qüestió a analitzar fóra la fiabilitat de les dades, en l'ús del registre de les cerques per a fer estadístiques que mostren tendències dels usuaris... Les polèmiques estan servides.

Web 2.0 i alfabetització digital des de les biblioteques

Tot seguint amb el tema d'inici, una referència a la conferència inaugural de les 11es Jornades Catalanes d’Informació i Documentació, celebrada el 22 de maig de 2008, sobre la Biblioteca 2.0 en què Aaron Schmidt, bibliotecari nord-americà, va parlar de la necessitat d’integrar el model 2.0 a les biblioteques i garantir-ne la “convivència d’usos” per tal d’acomplir amb la missió d’alfabetització en termes digitals i electrònics i reduir així la fractura de participació a la xarxa.

Tal i com mostrà amb diversos experiències, com el d’una comunitat de lectors del Sud de Califòrnia que s’ajuden en línia, el web 2.0 permet “noves i més directes aplicacions per interactuar amb els usuaris” que les anteriors versions. El text de Yolanda Viñals sobre la conferència, amb títol “Web 2.0: el present de la xarxa” es troba disponible al bloc del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya, dedicat a les Jornades:
http://www.cobdc.org/jornades/11JCD/bloc/?p=74

Introducció a la Web 2.0

A mode d’introducció, he trobat un vídeo molt didàctic al Youtube que m’agradaria compartir. Il·lustra amb exemples en què consisteix la web 2.0, el lleguatge xml que hi ha al darrera, qui la fa, què permet vincular i finalment temes que ens hauria de fer replantejar, sobre ètica i privacitat, per exemple. Es troba disponible a: